joi, 17 mai 2012

Inteligenta Inimii si Ingredientele saleNumita de egipteni “inteligenta inimii”, intuitia nu depinde de dezvoltarea mentalului, ci doar de nivelul de evolutie atins de fiinta.

Imbinarea armonioasa a sensibilitatii sufletului cu luciditatea spiritului da nastere intuitiei.

In procesul conditionarii la care suntem supusi inca de cand ne-am nascut, spiritul ne permite, totusi, observarea detasata a evenimentelor si lucrurilor inconjuratoare.

Sufletul, insa, are capacitatea de a intra in inima lucrurilor pentru a se impregna cu energiile lor, rezultand astfel o cunoastere directa, autentica si originala.

Civilizatia actuala neaga experientele sufletului, prin educatie si procesele de conditionare suntem incurajati sa credem in superioritatea lumii rationale asupra celei a sufletului.

Suntem obligati sa ne conformam modelelor sociale si sa jucam diverse roluri sociale cu care nu ne identificam, dar pe care le acceptam, cu riscuri foarte mari.

A nu crea si a nu fi sunt riscurile, iar cel mai mare risc este ca uitam ca in esenta omul este spirit.

Si totusi, educandu-ne perceptia prin intermediul sufletului, dubland-o cu luciditate, avem acces la intuitie, ajutandu-ne sa avem o viziune a realitatii care nu este nici prea amprentata de emotivitate, nici prea “inchisa” in obiectivitate.

Situandu-ne la mijlocul celor doua extreme – subiectivism si obiectivism – vom putea percepe spontan sensurile evenimentelor, reusind sa ne adaptam si sa ne integram armonios in societate.

Desi existenta acestui univers suprasensibil este negat de cei mai multi oameni, traim intr-o lume in care experientele suprasensibile sunt mai frecvente decat ne inchipuim.

Rudolf Steiner, filosof, esoterist, artist si ganditor social, a subliniat in nenumarate randuri necesitatea de a folosi cunostintele obtinute prin ”observatie suprasensibila” in viata de zi cu zi si tot el considera lipsa legaturii intre idealurile spirituale ale oamenilor si nevoile materiale ale vietii cotidiene a fi cauza declinului socio-cultural. Steiner sustine existenta unor elemente suprasensibile constitutive ale fiintei umane, dincolo de corpul fizic cu care suntem inzestrati.

Ingredientele Intuitiei: presimtirea, clarauditia, clarvederea si cunoasterea.

Presimtirea este perceperea naturala, anticipata, a unei informatii sub forma unor senzatii de natura fizica sau emotionala. Putem percepe:
senzatia de frig,
furnicaturi,
dureri,
intepaturi,
senzatia de caldura,
emotivitate accentuata,
bucurie intensa, etc.

Toate aceste senzatii apar fara un motiv aparent, in timp ce ne aflam in preajma unei anumite persoane sau intr-o anumita situatie.

Daca tinem cont de aceste modalitati perceptive, vom putea sa mentinem raporturi sanatoase, ecologice cu ceilalti si cu mediul. In acelasi timp, astfel de modalitati perceptive ne pot preveni asupra unor situatii periculoase in care putem fi implicati noi sau cei din jur.

Presimtirea este ceva firesc, natural, dar adesea este blocata din cauza inhibitiilor si a refularii repetate a emotiilor.

In cazul clarauditiei, informatia este auzita distinct, ca o voce interioara. Ea se manifesta la toti oamenii, dar, din pacate, nu toti, si nu intotdeauna, tinem cont de aceasta voce interioara.

Clarvederea este o modalitate perceptiva a informatiei sub forma unor viziuni interioare scenice sau simbolice, si, de multe ori, aceste viziuni iau forma viselor premonitorii, initiatice.

Rudolf Steiner afirma ca “perceptia clarvazatoare este o activitate care conduce omul la experiente cu un caracter cosmic, la care simpla gandire nu ar putea ajunge, insa viata pe care sufletul o desfasoara in aceasta clarvedere nu este nicidecum alta decat cea care ii este caracteristica in gandire. Cu aceeasi constienta clara pe care sufletul o traieste in lumea gandurilor, el trebuie sa traiasca si in contemplarile si iluminarile sale.”

Viziunile devin clare in fata constientei intr-un interval de timp abia perceptibil, apar ca niste “flash-uri” si putem sa afirmam ca in momentul in care apar au si plecat deja. Este nevoie de o prezenta de spirit si o atentie extrem de prompte pentru a le remarca si a le decodifica.

Clarvederea apare la persoanele care au atins un anumit grad de detasare fata de planul fizic si ne poate ajuta sa:
percepem natura gandurilor celor din jur
vedem si intelegem circulatia “curentilor” energetici in Univers
scopurile nemarturisite ale acelora spre care ne indreptam atentia in mod voit

Cunoasterea se refera la certitudinea interioara ca un lucru este real fara a mai simti ca este necesar sa il verificam.

Cunoasterea devine manifesta prin rezonanta cu sfera de manifestare a inteligentei universale si in functie de treapta de evolutie spirituala pe care ne aflam. „Puterile spirituale sunt de folos numai atunci cand sunt folosite intr-un mod responsabil. Daca descoperi ca ai puteri spirituale, trebuie sa fii foarte atent sa ramai centrat in iubirea pentru tine si pentru ceilalti. Daca nu o faci, vei vedea prin lentilele fricii tale si-ti vei ceda puterea in favoarea a ceea ce vezi. Intrucat nimeni nu este tot timpul aliniat la iubire, adu-ti aminte ca nu tot ceea ce vezi este exact asa cum il vezi tu si nici nu iti este de folos, asa incat trebuie sa discerni. SEPARA GRAUL DE NEGHINA. In 1 Corinteni, XIII, 12 se spune: “Mai intai au vazut printr-o oglinda, in ghicitura, iar atunci, fata catre fata…” A vedea “fata catre fata” inseamna a vedea lucrurile asa cum sunt, fara distorsiune, fara interpretare. Asta inseamna adevarata clarvedere. Cand vei putea vedea fara prejudecata, predispozitie sau frica, atunci lentilele vor fi clare. Pana atunci, vei vedea prin lentile incetosate.” - Paul Ferrini -

Daca ati decis sa va dezvoltati spiritul intuitiv, trebuie pentru inceput sa va reintoarceti asupra centrului vostru, pentru a redescoperi cu adevarat cine sunteti – practica meditatiei este una dintre modalitatile de a-l redescoperi pe “Cine sunt Eu”.

Mona Georgescu, psiholog
- articolul poate fi preluat, cu rugamintea sa mentionati sursa
- preluat de la: http://www.minunemica.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu