marți, 1 mai 2012

Sfântul Malachia şi profeţiile sale


Etim.: "Malachia" înseamnă "îngerul Domnului".


Biografia Sfântului Malachia

S-a născut în Armagh, Irlanda, în 1094, în familia O'Morgair, potrivit Sfântului Bernard de Clairevaux. A fost botezat cu numele de Maelmhaedhoc (latinizat ca şi Malachia). A fost educat de Imhar O'Hagan şi apoi de Abbad Armagh. A fost hirotonisit ca preot de Sfântul Cellach (Celsus) în 1119.
După hirotonisirea sa, şi-a continuat studiile de liturghie şi teologie la Lismore, San Malchus. În 1132 a fost ales stareţ la Bangor şi un an mai târziu a fost consacrat episcop de Connor. În 1132, a fost ridicat la cel mai înalt rang la Armagh. Sf. Bernard ne spune că Sf. Malachia avea un mare zel pentru religie.


La moartea Sfântului Cellach (Celsus), Sfântul Malachia a fost numit arhiepiscop de Armagh în 1132, deşi în marea sa umilinţă i-a fost greu să accepte. Intrigile nu i-au permis să-şi ia în primire responsabilităţile timp de doi ani. După trei ani a restabilit disciplina ecleziastică în Armagh.


În 1139 a călătorit la Roma, iar în drumul sǎu l-a vizitat pe Sfântul Bernard în Clairvaux. În Roma a fost numit legat papal al Irlandei. Întorcându-se prin Clairvaux, a cooptat cinci călugări pentru a întemeia în Irlanda, şi astfel a luat naştere, abaţia din Mellifont , în 1142.


Într-o a doua călătorie spre Roma, Sfântul Malachia s-a îmbolnăvit de cum a ajuns la Clairvaux şi a murit în braţele Sfântului Bernard în data de 2 noiembrie.


I se atribuie multe miracole, dar lucrul pentru care este cel mai mult amintit este darul său pentru profeţii. Între acestea, cea mai renumitǎ este cea referitoare la Papi. A fost canonizat de Papa Clemente al III- lea, în 6 Iulie 1190. Este celebrat în data de 3 noiembrie.

Profeţiile Sfântului Malachia

Despre propria sa moarteDupă cum ne relatează Sfântul Bernard, Sfântul Malachia a anunţat cu exactitate ziua morţii sale (2 noiembrie) pe când era alături de el, la abaţia din Clairvaux.
Despre Irlanda

El prevedea că Irlanda, patria sa, va fi oprimată şi persecutată de Anglia, că i se vor aduce nenorociri timp de şapte secole, dar că va păstra fidelitatea faţă de Dumnezeu şi Biserica Sa în faţa tuturor probelor. La finalul acestei perioade va fi eliberată şi opresorii săi vor fi atunci pedepsiţi. Irlanda catolică va juca un rol esenţial în reîntoarcerea Angliei la credinţă. Se spune că această profeţie a fost copiată de Dom Mabillon dintr-un vechi manuscris de la Clairvaux.
Despre Papi

Cea mai faimoasă profeţie atribuită Sfântului Malachia este cea cu privire la Papi. Aceasta este compusă din nişte “motto-uri” pentru fiecare dintre cei 112 Papi, începând cu Celestino al II- lea, ales în 1143, până la sfârşitul lumii.

Aceste "motto-uri" care descriu Papii, pot face referire la un simbol al ţării sale de origine, la numele sǎu, la scutul sǎu de arme, la un talent al sǎu sau la orice alt lucru referitor la Papă. De exemplu, „motto-ul” atribuit lui Urban al VIII- lea este Lilium et Rosa; el era din Florenţa, Italia, pe a cărui scut apărea floarea de crin.
Aceste profeţii au fost pierdute până în secolul al XVI- lea, când s-au publicat în cartea "Lignum Vitae " a istoricului benedictin Arnold Wion. Potrivit Abatelui Cucherat (1871), Sfântul Malachia a scris profeţia la Roma, între anii 1139 şi 1140, când era în vizită la Papa Inocenţiu al II- lea pentru a-i raporta problemele episcopiei sale. Atunci, a înmânat acest manuscris Papei pentru a-l consola în frǎmântǎrile sale. Papa păstră manuscrisul în arhivele romane, unde a rǎmas uitat până la descoperirea lui, în 1590 (Cucherat, "Profeţia succesiunii papilor", ch. xv).

Ultimii Papi.

• #101: "Crux de Cruce" (Cruce a Crucii). Pius al IX- lea (1846-1878)
• #102: "Lumen in caelo" (Lumină în cer). Leon al XIII- lea (1878-1903).
• #103: "Ignis ardens" (Foc arzător). Pius al X-lea (1903-1914)
• #104: "Religio Depopulata" (Religie devastată). Benedict al XV- lea (1914-1922).
• #105: "Fides intrepida” (Credinţă temerarǎ). Pius al XI- lea (1922 –1939).
• #106: "Pastor angelicus” (Păstor angelic). Pius al XII- lea (1939-1958).
Recunoscut ca un mare intelectual şi apărător al păcii.
• #107: "Pastor y nauta” (Păstor şi navigator). Ioan al XXIII- lea (1958-1963). Ioan al XXIII-lea a fost Cardinalul Veneţiei, oraş de navigatori. A condus Biserica la Conciliul Vatican II.
• #108: "Flos florum” (Floarea florilor). Paul al VI- lea (1963-1978).
Pe scutul său apărea floarea de crin (Floarea florilor).
• #109: "De medietate Lunae” (A semilunii). Ioan Paul I (1978-1978).
Numele său era “Albino Luciani” (lumină albă). S-a născut în Episcopia Belluno (din latinescul bella luna). A fost ales în 26 august 1978. În noaptea dintre 25 şi 26, luna era în ultimul pǎtrar( jumatate de lunǎ). A murit în data de 28 Septembrie 1978, după o eclipsă de lună. De asemenea, naşterea sa, hirotonisirea sa sacerdotală şi episcopală au avut loc în nopţi cu jumatate de lună.
• #110: "De labore solis” (Munca soarelui). Ioan Paul al II- lea (1978-2005).
A făcut o muncă extraordinară şi vastă. În ziua sa de naştere şi în ziua morţii sale au fost eclipse solare.
• #111: "Gloria Olivae” (Gloria măslinului). Benedict al XVI- lea (2005).
Acesta ia numele de la Sfântul Benedict şi Benedict al XV- lea. Benedictinii au avut o grupare denumită "Olivetanii". Benedict al XV- lea s-a evidenţiat prin eforturile sale de pace în timpul Primului Război Mondial.
RĂMÂNE DOAR UNUL PE LISTĂ:

• #112: "Petrus Romanus” (Petru Romanul).
Care va fi ultimul Papă, pentru că în timpul domniei sale va veni sfârşitul:
În timpul persecuţiei finale a Sfintei Biserici Romane va domni Petrus Romanus (Petru Romanul), care-şi va hrăni credincioşii în mijlocul multor suferinţe. După aceea, cetatea celor şapte coline va fi distrusă şi temutul judecător va judeca poporul său. Sfârşitul.sursa: http://www.vopus.org

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu