sâmbătă, 16 iunie 2012

Chiar folosim doar 10% din creier?
Pe foarte multe site-uri dar si in presa apar articole care incearca sa raspunda la o intrebare gresit inteleasa: "Este adevarat ca folosim numai 10% din creier?"
Toata confuzia apare din cauza ca intrebarea este pusa gresit.
Ideea initiala care a stat la baza acestei intrebari era:
"Omul foloseste numai 10% din creier in mod CONSTIENT, restul de 90% este folosit de catre SUBCONSIENT si INCONSTIENT." (procentele sunt discutabile)
Diverse canale media au preluat ideea denaturand-o: "Omul foloseste numai 10% din creier, restul este nefolosit."
De aici a aparut o confuzie care a dat bataie de cap atat persoanelor fizice aflate in necunostinta de cauza, cat si unor oameni de stiinta care s-au apucat sa demonstreze ca omul isi foloseste creierul in proportie de 100%.
Daca insa inlaturam confuzia provocata de media din ignoranta sau in mod intentionat, atunci putem da raspunsul corect: Omul foloseste creierul in proportie de 100%, dar numai 10% in mod constient. Si asta deoarece:
Sistemul psihic uman este un ansamblu de functii si procese psihice senzoriale, cognitive si reglatorii, ce se afla in interactiune, activeaza simultan si sunt dispuse ierarhic pe 3 niveluri: constient, subconstient si inconstient.
CONSTIENTUL este "partea vizibila" care ia asupra sa tot ce este rational, analitic si logic.
Va folositi constientul pentru toate activitatile zilnice care cer ratiune, memorie si actiune. Constientul este memoria activa a spiritului vostru. Il folositi de fiecare data cand mancati, cand va ganditi la ceva, atunci cand lucrati, cand analizati o situatie, cand cititi, cand socotiti, cand vorbiti, ascultati sau luati decizii. Aceasta parte este aproximata ca fiind in jur de 10% din intreaga activitate a creierului.

SUBCONSTIENTUL
este "partea ascunsa" a creierului care lucreaza fara sa va dati seama.
Impreuna cu inconstientul, subconstientul ocupa un loc de noua ori mai mare decat constientul in functionarea creierului. Subconstientul inregistreaza tot ce vedeti, auziti si traiti.
Tot ceea ce va inconjoara, toate sentimentele pe care le traiti, frica, durere, bucurie, sunt inregistrate de catre subconstient.
El inmagazineaza si toate perceptiile celor cinci simturi si pastreza in memoria sa tot ceea ce stiti, ceea ce ati invatat, amintirile si imaginile.
Este vorba atat de cele pe care vi le amintiti, cat si de cele pe care nu vi le mai amintiti.
Subconstientul controleaza sistemul nervos autonom care regleaza activitatea organelor interne: temperatura corpului, respiratia, activitatea cardiaca, digestia, etc.
Denumirea de sistem nervos autonom provine de la psihologul britanic John Newport Langley si se datoreaza faptului ca nu poate fi controlat in mod constient (voluntar) de un individ neantrenat.
Subconstientul controleaza si actele reflexe, adica actele care au fost candva constiente, dar care in prezent se desfasoara in afara controlului constient.

INCONSTIENTUL este "stratul abisal" al structurii psihice si constituie cel mai controversat nivel de organizare a functionarii creierului.
El este depozitarul a experientei cumulate a stramosilor nostrii, actioneaza ca un ghid si este esential pentru supravietuire. Inconstientul controleaza instinctelor primare, primordiale, legate de asigurarea supravietuirii si echilibrului fiziologic al organismului.
In sfera inconstientului primar se mai includ: instinctul erotico-sexual, complexul libidoului, starile onirice (visele care acompaniaza somnul), lapsusurile, inversiunile si aglutinarile verbale, actele ratate.
In sistemul de personalitate, inconstientul primar corespunde instantei sinelui. Se considera ca el este compus nu numai din structuri pur psihice, ci structuri functionale duale: structuri psihice si structuri nervoase.

Intre cele trei niveluri, constient, subconstient, inconstient exista interactiuni permanente, raporturi organice de subordonare sau de integrare.
De aici apare ideea ca unii oameni isi pot folosi mai mult de 10% din capacitatea creierului.
Astfel prin diferite tehnici specifice, unii oameni pot accesa si controla constient unele functii care apartin subconstientului.
Sistemul nervos vegetativ functioneaza in mod normal independent de vointa, insa prin metode de autosugestie, yoga, tai chi, biofeedback se poate subordona acest sistem nervos vointei omenesti.
De exemplu yoghinii pot sa-si controleze si sa-si modifice temperatura corpului, bataile inimii precum si alte functii vegetative care in mod normal nu pot fi controlate constient de catre omul obisnuit. Se poate spune despre ei ca folosesc in mod constient mai mult de 10% din capacitatea creierului.
 
NB - Impartirea activitatii creierului pe cele 3 niveluri Constient, Subconstient, Inconstient nu este acceptata in totalitate de comunitatea stiintifica, multi oameni de stiinta considerand-o invechita. Insa aceasta impartire are avantajul ca explica pe intelesul tuturor, fara a folosi expresii stiintifice, functionarea creierului.
 Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu