sâmbătă, 9 iunie 2012

Misterele datei 12 .12 . 2012
Numărul 12 este unic, interesant şi foarte folositor. Caracterul extrem de util al numărului 12 a fost recunoscut de matematicieni, oameni de ştiinţă, metafizicieni şi de societate în general, încă din cele mai vechi timpuri.
Toate pornesc de divizibilitatea numărul 12, scrie Paradigm Search. Sunt destul de puţine numere mari care pot fi divizate în atât de multe subseturi. 12 poate fi împărţit în jumătăţi, treimi, pătrimi, şesimi şi, desigur, doisprezecimi.
Această divizibilitate face ca 12 şi câţiva dintre multiplii săi să fie foarte folosiţi în societate. Folosim numărul 12 şi multiplii săi pentru a exprima timpul şi spaţiul, de exemplu.

Jocuri

De ce credeţi că ruleta e numerotată de la 0 la 36? Pentru ca tipurile de pariuri să fie cât mai variate, o consecinţă a divizibilităţii. Jucătorii pot paria pe un număr sau pe grupuri de 2,3,4,6,12 sau 18 numere, într-o mare diversitate de combinaţii.
Şi jocul de zaruri este la fel. Există 36 de combinaţii posibile atunci când arunci două zaruri.

Timpul: orele dintr-o zi, minutele dintr-o oră, secundele dintr-un minut – toate au legătură cu 12

Dar vorbeam de timp. Calendarul este împărţit în 12 luni, iar asta se întâmplă încă din Egiptul Antic. Romanii au modificat calendarul, dar au păstrat organizarea în 12 luni. Ambele civilizaţii au abandonat orice încercare de a sincroniza calendarul cu fazele Lunii, toată atenţia în acest sens fiind îndreptată spre ciclul solar. Din nou avem o divizibilitate, iar anul e împărţit, în funcţie de latitudine, fie în 4 anotimpuri (3X4=12), fie în 2 (2X6=12), fie într-unul singur.
Ceasul are 24 de ore, adică 2X12 ore. Numărul minutelor dintr-o oră este de asemenea multiplu de 12 (60=12X5), cum se întâmplă şi cu numărul secundelor dintr-un minut.

Latitudine şi longitudine

Mai pomeneam de 12 folosit pentru exprimarea spaţiului. Într-un cerc sunt 360 de grade (3X12X10 grade). Aceasta este baza sistemului de coordonate geografice, cel care definește orice locații de pe Pământ prin 2 sau 3 coordonate ale unui sistem de coordonate sferice care este aliniat la axa în jurul căreia se învârte Pământul.
Timp şi spaţiu – în lumea zodiacului
Mergem şi în lumea zodiacului, unde dăm din nou de 12. Scopul zodiacului este sincronizarea şi “cartografierea” spaţiului şi timpului. Iar aste se obţine împăţind elipsa în 12 zone. Fiecare zonă reprezintă 30 de grade din cele 360 de grade.
Un alt termen pentru “zonă” este “diviziune”. Fiecărei diviziuni i s-a dat un singur nume şi este numită semn.
Cei mai mulţi dintre noi cunoaştem această împărţire de la cele 12 semne zodiacale. Sincronizarea cu timpul se produce deoarece Soarele trece dintr-un semn în altul, parcurgându-le pe toate. De aici până la predicţii astrologice e cale lungă, iar astrologii sunt puternic contestaţi de comunitatea ştiinţifică.

12 apostoli

Şi în religie îl găsim pe 12, numărul apostolilor.
Toate aceste detalii nu reprezintă însă tot atâtea motive de îngrijorare sau de entuziasmare. La 12.12.1012, nu s-a petrecut nimic neobişnuit, cum nici în luna 12 din anul 12 nu este consemnat vreun episod care să influenţeze decisiv lumea.
Totuşi, în urmă cu circa 26.000 de ani, Soarele s-a aliniat cu centrul galaxiei. Această aliniere se va produce din nou în decembrie 2012.sursa: http://cristytepes.wordpress.com

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu